Choď na obsah Choď na menu
 


Blog - pergamen

Čo je to pergamen?

20180813_150729.jpg

Pergamen je membrána, zvieracia koža, opracovaná za špeciálnych podmienok. Najčastejšie sa jedná o jahňaciu a kozľaciu kožu, ale v minulosti sa používala aj prasacia či oslia koža. V prípade použitia teľacej kože už nehovoríme o pergamene, ale o velíne, ktorý je väčší a rovnomernejšie sfarbený.  

 

 

 

 

Kožu je potrebné zbaviť srsti. V období staroveku sa na to používala zmes fermentujúcej zeleniny, neskôr sa začalo využívať vápno a tento proces ostáva rovnaký dodnes. Po vápennom kúpeli sa srsť uvoľní, vďaka čomu  je možné túto surovku ďalej opracovávať naťahovaním na rám a stenčovaním špeciálnymi okrúhlymi alebo polkruhovými nožmi. Celý proces výroby pergamenu trvá približne mesiac, za chladných zimných mesiacov dlhšie. 

 

Každý výsledný pergamen a velín je jedinečný, má unikátnu štruktúru, sfarbenie, žilkovanie... 

 

 

 

EN

What is parchment? It is a membrane, animal skin, processed by special technique. Most commonly it is a lamb or goat skin, but in the past, pig and donkey skin was used as well. Vellum is a subtype or membrane which is made from calf skin and it is known for it's greater size and more even colouring. In the process of parchment-making, it is crucial to get rid of the hair/fur. Before Middle Ages, the skin would be soaked in a fermenting vegetable liquor. Since medieval times up till nowadays, lime bath is used instead. It causes the hair to loosen and fall out, and then the pelt is stretched on a wooden frame and scraped with a special semi-circular knife. The whole process can take up to a month, or even longer in cold weather. Every single parchment or vellum is unique, has remarkable surface, colour and veining. No two parchments are the same. 

 

 

 

 

.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.